Równowaga kwasowo – zasadowa organizmu kluczem do zdrowia i witalności.

Na początek przypomnienie z chemii – oznaczenie pH to miarą kwasowości lub zasadowości roztworu czyli potencjał wodoru – cechą określającą, czy w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ – odczyn kwaśny, czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- – odczyn zasadowy, czy też są one w równowadze – odczyn obojętny. Wodne roztwory kwasów wykazują odczyn kwaśny, a wodne roztwory wodorotlenków (zasady) – odczyn zasadowy. Przyjęto, że liczbę jonów wodorowych w roztworze będzie się określać za pomocą tzw. skali pH.

Tak jak temperatura ciała człowieka, musi być utrzymywana przez właściwie funkcjonujący organizm na poziomie 36,6 C, tak samo krew musi utrzymywać poziom pH czyli zakwaszenia w wąskim zakresie.
Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Równowaga kwasowo-zasadowa – to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych organizmu. Odchylenia w pH krwi może prowadzić do choroby, a większe odchylenia nawet do śmierci.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). Okazuje się ze większość osób ma obniżony poziom pH (zakwaszenie) gdyż sprzyjają  temu błędy żywieniowe, nałogi czy nadmiar codziennego stresu. Jeżeli  spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii ułatwiając zakwaszenie krwi co sprzyja rozwojowi zaburzeń a nawet chorób. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu szczególnie w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób jak np: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych.  Może być przyczyną wielu dolegliwości jak np: przewlekłego  zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Nadmiar substancji kwasotwórczych powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle, opuchlizny, gdy organizm zatrzymuje nadmiar płynów w celu zmniejszenia stężenia kwasów oraz by zapobiec uszkodzeniom organizmu. Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym środowisku giną. Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.

Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu: – ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

- Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

-Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą.

- Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

- Osłabienie układu odpornościowego organizmu.

- Opuchlizny – zatrzymanie płynów w organizmie, by zmniejszyć  stężenie nadmiaru kwasów, rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom . Komórki nowotworowe  rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze czyli obniżające pH krwi oraz alkalizujące (podwyższające pH – odkwaszające):
Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi): mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata
Produkty średnio-kwasotwórcze: ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo
Produkty słabo-kwasotwórcze: twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy
Produkty neutralne: masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny
Produkty słabo-zasadotwórcze: zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.
Produkty średnio-zasadotwórcze: warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.
Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi): warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuza

Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się unikać.  Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku. Wskazane  min 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz <strong>odkwasza organizm</strong> (na 1-2 litr wody – 1-2 cytryna).

Badania donoszą że powinniśmy jeść ok. 80 % produktów zasadotwórczych  i 20 % produktów kwasotwórczych. Okazuje się że niestety jemy odwrotnie 20 % produktów zasadotwórczych i 80 % produktów kwasotwórczych. Efektem  jest obniżenie poziomu pH czyli zakwaszenie organizmu co sprzyja dolegliwościom a nawet prowadzi do wielu chorób.

Jakie jest zatem rozwiązanie ?

Zmień sposób odżywiania zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych owoców, warzyw. Mniej pokarmy wysoko-kwasotwórczych, mięsa, białej mąki, kawy. Możesz pić wodę mineralną niegazowaną z sokiem z cytryny (odkwasza). Zastosuj odkwaszające Twój organizm suplementy Calivita:

Strong Bones (wapń i magnez w łatwo przyswajalnej postaci),

Strong Bones Plus (wapń, magnez, witamina D- 3, sód),

Nopalin (błonnik z kaktusa opuncjowego).

Pamiętaj że stres szczególnie przewlekły jest bardzo niebezpieczny. Nie unikniesz stresu lecz możesz walczyć z jego skutkami. Zastosuj produkt z oferty CaliVitaStress Management B-Complex oraz Rhodiolin. To Twoja tarcza obronna przed skutkami stresu. Oczyść organizm z zastosowaniem Liquid Chlorophyll oraz Green Care – lucerna.

Sprawdź całą  ofertę na produkty: Calivita

Masz pytania – napisz lub zadzwoń do mnie: kontakt.